Kenniscentrum

Wel of geen boekhouder?

Op korte termijn moet u beginnen met uw boekhouding. Zoals gezegd is het verstandig in de startfase advies in te winnen bij een accountant of administratiekantoor. Niet direct voor het doen van de boekhouding, maar vooral voor een stuk advisering over hoe u de dingen aan moet pakken. Het is echter niet altijd nodig om direct een accountant in de arm te nemen die constant aan uw zijde staat en u overal in begeleidt.

Het invoeren van de boekhouding kunt u heel goed ook zelf doen, of u heeft misschien een bekende die dat voor u kan doen. Wel is het verstandig om uw boekhouding voor iedere BTW-aangifte te laten controleren. Dit kost niet veel, maar biedt u wel meer zekerheid. Het doen van de aangifte kunt u doorgaans zelf elektronisch doen via uw boekhoudsoftware of anders via de website van de Belastingdienst.

Een concreet antwoord op de vraag “Wel of geen boekhouder?" is er niet echt. Heeft u een BV? Dan is het raadzaam om een boekhouder in te schakleen voor uw boekhouding. Heeft u een eenmanszaak of vof? Dan zou u ook zelf de boekhouding kunnen voeren, al adviseren wij wel om uw boekhouding met regelmaat te laten controleren door een boekhouder. Tevens kan een boekhouder na het einde van het jaar uw aangifte inkomstenbelasting voor u doen en daarin alle aftrekposten waar u recht op heeft verwerken.

Online samenwerken met een accountant of boekhouder

Wilt u gebruik gaan maken van de hulp van een accountant of boekhouder? Kies dan voor de meest efficiënte manier van samenwerken. Bijvoorbeeld met behulp van een boekhoudpakket. Onze partner e-Boekhouden.nl biedt de mogelijkheid tot online samenwerken met uw accountant/boekhouder.  U geeft uw accountant/boekhouder dan bijvoorbeeld toestemming om op afstand mee te kijken in uw administratie.

e-Boekhouden.nl