Kenniscentrum

Auto van de zaak of privé

U heeft de mogelijkheid om een personenauto op naam van de zaak aan te schaffen of privé aan te schaffen. Beide hebben bepaalde voordelen en nadelen.

Auto als privé-eigendom

In dit geval koopt u de auto en zet u deze op uw naam, of u heeft reeds een auto op uw naam.
Voordelen van een auto als privé-eigendom:

  • U mag 19 cent per zakelijk gereden kilometer aan uw bedrijf in rekening brengen
  • U kunt een deel van de BTW van de onderhoudskosten van uw auto in mindering brengen op de BTW-aangifte van uw bedrijf. Dit gedeelte is een factor die u als volgt berekent: [aantal zakelijke gereden kilometers] : [totaal aantal gereden kilometers]

Nadelen van een auto als privé-eigendom:

  • U moet een rittenadministratie bijhouden om de zakelijke kilometers te kunnen aantonen
  • Parkeergeld tijdens zakelijke ritten, benzine etc. kunt u niet aftrekken van uw zakelijke winst

Auto als eigendom van uw bedrijf

Koopt u een auto op naam van uw bedrijf en u rijdt hier ook privé in dan kunt alle kosten (wasserette, benzine, onderhoud motorrijtuigenbelasting etc) als kosten boeken. Indien u meer dan 500 km privé per jaar rijdt in de zakelijke auto dan krijgt u bijtelling. Hoeveel is afhankelijk van het aantal gereden kilometers en de cataloguswaarde. U dient dan ook een rittenadministratie bij te houden.

Wat is voor u de beste keuze?

Deze vraag kunnen wij helaas niet voor u beantwoorden. Er zijn diverse factoren van invloed (waarde van uw auto, uw inkomen, brandstofprijzen etc.) dat dit per situatie apart bekeken moet worden. Een accountant of administrateur kan dit haarfijn voor u uitzoeken.

e-Boekhouden.nl