Kenniscentrum

Aftrekbare posten

U kent de term wel: ‘die kosten mag u aftrekken’. Maar welke kosten mag u waar vanaf trekken?
Bij het runnen van uw bedrijf is het de bedoeling dat u winst maakt. Over de winst moet u belasting betalen. Het klinkt misschien vreemd, maar voor u is het het beste als uw winst zo laag mogelijk is, dat scheelt immers belasting. Aan de andere kant wilt u zoveel mogelijk winst maken om een hoger inkomen te hebben. In Nederland kan gesteld worden: hoe meer u verdient, hoe meer belasting u betaalt. Het is dus zaak ongeacht uw winst de totaal te betalen belasting zo laag mogelijk te houden.

Soorten kosten als freelancer

Uw winst komt tot stand door de totale omzet te verminderen met de totale kosten. Indien u een voorraad aanhoudt moet deze ook verminderd worden van de totale omzet. Uw winst wordt dus lager als u meer kosten opvoert. Daarom is het mogen aftrekken van kosten aan regels gebonden.

In de regel kan gezegd worden dat alle kosten die u maakt voor het uitoefenen van uw onderneming aftrekbaar zijn. Denk hierbij aan kantoorartikelen of een computer. Het is natuurlijk aanlokkelijk om ook kosten die u eigenlijk privé maakt ook als kosten voor de zaak op te geven. Maar dit is niet toegestaan. De Belastingdienst heeft een schema opgesteld waarin u een opsomming vindt van kosten. Per kostensoort ziet u welk percentage van de kosten u mag aftrekken bij het bepalen van de winst uit onderneming. Raadpleeg: 'Tabel Kosten voor de onderneming'.

Dit is echter nooit een volledige lijst. Bij twijfel is het verstandig na te vragen of de kosten aftrekbaar zijn. Trekt u namelijk onrechtmatig kosten af, dan moet u dit later terugbetalen en loopt u het risico om een boete te krijgen.
 

e-Boekhouden.nl