Kenniscentrum

Btw

Btw (of omzetbelasting) is belasting die u als ondernemer bij iedere inkoop in Nederland betaalt en is belasting die u aan al uw klanten in rekening brengt. In Nederland kennen we momenteel drie btw-tarieven: 0%, 9% en 21%. Welk btw-tarief van toepassing is, is afhankelijk van welk product of dienst het betreft. Voor welke producten en diensten welk btw-tarief van toepassing is kunt u nalezen op de website van de belastingdienst.

Voor een aantal goederen en diensten geldt het 0%-tarief. U berekent dan geen btw, maar btw die u betaalt over uw uitgaven kunt u wel aftrekken als voorbelasting. Het 0%-tarief kan gelden als u zaken doet met het buitenland. 9% is het verlaagde btw-tarief, dit geldt onder meer voor etenswaren en sommige diensten. Dit was tot eind 2018 nog 6%, vanaf 1 janurari 2019 is dit 9%. Tot slot nog het hoge btw-tarief, dat op 1 oktober 2012 is het btw-tarief gewijzigd van 19% naar 21%.

De btw in de praktijk

Als u als ondernemer voor uw bedrijf iets koopt: bijvoorbeeld een bureaustoel. Dan krijgt u een factuur waarop het bedrag excl btw staat, het btw-bedrag, het btw-percentage en het totaalbedrag inclusief btw. Voorbeeld: de stoel kost € 100,- excl. btw. Dan is de btw 21%: € 21,- en betaalt u totaal € 121,-. Als ondernemer kunt u de € 21,- betaalde btw terugvorderen bij de belastingdienst. Dit heet voorbelasting.

Aan de andere kant stuurt u facturen naar uw klanten. Op die factuur vermeldt u ook het totaalbedrag excl. btw, het btw-bedrag en het totaal bedrag. Uw klant maakt de btw dus over naar uw bankrekening. Deze btw moet u op uw beurt weer afdragen aan de belastingdienst. Dit heet: af te dragen btw.

Het verschil tussen de voorbelasting en af te dragen btw is het bedrag dat u aan de belastingdienst moet betalen, of van de belastingdienst terug krijgt. In de regel kan gezegd worden dat als u in een btw-periode verlies heeft gedraaid, u btw terug krijgt (u heeft immers meer ingekocht, dan verkocht) en moet u btw betalen als u winst gedraaid heeft.

Het is dus van groot belang dat u precies bijhoudt hoeveel btw u betaald heeft aan leveranciers en hoeveel btw u ontvangen heeft van klanten. Om dit op een gestructureerde wijze te doen is er de boekhouding.

Eenvoudig btw-aangifte doen met e-Boekhouden.nl

U doet uw btw-aangifte met de software van de Belastingdienst of met behulp van boekhoudsoftware. Het boekhoudpakket van onze partner e-Boekhouden.nl biedt die mogelijkheid. U houdt de boekhouding eenvoudig bij in e-Boekhouden.nl en aan het einde van een btw-periode doet u met één druk op de knop btw-aangifte.

e-Boekhouden.nl