Kenniscentrum

Starten vanuit uitkeringssituatie

Bent u van plan te starten vanuit een WW-uitkering dan is de onderstaande informatie voor u van toepassing. Wilt u starten vanuit een andere uitkeringssituatie dan kunt u het beste de website van het UVW bezoeken. U kunt op 2 manieren met een WW-uitkering starten als zzp’er of freelancer:

  • Voor minder uren een WW-uitkering ontvangen

U heeft dan geen toestemming meer nodig van het UWV om een bedrijf te starten. Alle uren die u besteedt aan het opzetten van uw bedrijf haalt het UWV af van de WW-uitkering.

  • U ontvangt een lagere uitkering

Tijdens een startperiode van maximaal 26 weken kunt u een lagere uitkering ontvangen. U ontvangt dan 29% minder uitkering. Dit heet de startersregeling. In die periode hoeft u niet te solliciteren. Deze regeling is op 1 januari 2013 ingegaan. Gaat u na 26 weken fulltime door met uw bedrijf, dan stopt de WW-uitkering. Parttimers krijgen nog wel een uitkering voor de overige uren.

Kans van slagen

U kunt alleen toestemming voor de startperiode krijgen als de kans groot is dat u met uw eigen bedrijf in uw levensonderhoud kunt voorzien. Om te beoordelen of dat zo is, kan uw werkcoach u uitnodigen voor een competentietest. U kunt dan ook uw ondernemingsplan toelichten.

 

e-Boekhouden.nl